VideoFotoRetroshow Retro FOTO Show
hrnec na zeli

Tradiční kysané zelí!

Právě teď je čas na výrobu kysaného zelí :)

Bylo známo již v antickém Řecku a Římě.

Námořníci si tuto zdravou lahůdku s velkou dávkou vitamínu C povinně vychutnávali, aby zabránili onemocnění zvanému kurděje.

James Cook při své první plavbě v roce 1768 dával celé své posádce pravidelně každý týden dávky kysaného zelí. Touto medikací zachránil životy mnoha námořníků!

 

Tradiční kysané zelí se připravuje v keramických hrncích.

Dříve byl tento hrnec uzavřen vlhkou tkaninou a těžkým kamenem či keramickou miskou.

Ideální hrnec má ale na vrchu žlábek, který je kolem jeho víka naplněný vodou, díky kterému se dosáhne vzduchotěsného uzávěru.

Zelí se musí do nádoby důkladně natlačit, aby v něm nezůstal žádný vzduch a zelí nemělo tendenci se kazit!

 

Kysané zelí je zdrojem nejen vitamínu C, ale také v menší míře vitamínu K a skupiny vitamínů B!

 

Také už se na tuto lahůdku těšíte? :)

313256-original1-837av

 

 

TOPlist