VideoFotoRetroshow Retro FOTO Show
Two empty green and brown beer bottles isolated on white background

Zelené nebo hnědé lahváče? Který byl lepší?

Kupovat lahváče v hnědé nebo zelené barvě? To bylo dilema, které řešil snad každý pivař. Co na to říká odborník? Zajímavé:-)

Two empty green and brown beer bottles isolated on white background

Two empty green and brown beer bottles isolated on white background

„Zelené láhve mají ten hlavní problém, že pouštějí světlo v modré části spektra. To je světlo, které má kratší vlnovou délku, větší energii a je schopné excitovat látky v pivu, speciálně riboflavin, což je vitamín B, který tělo potřebuje. Ale bohužel v pivu má špatnou vlastnost, že funguje jako fotosenzitizér, absorbuje světlo, a tu energii přenáší dál, reaguje s hořkými látkami s isohumulony a mohou vznikat různé pachutě. Nejčastěji vznikala skunková příchuť, která i ve velmi malých koncentracích dává takovou pachuť tomu pivu, že to není slučitelné s pitím. Nejlepší řešení je nenechat to světlo projít dovnitř, to znamená vrátit se k hnědým lahvím.“ říká odborník

TOPlist